Mondiale ontwikkelingen en trends zijn meer leidend in de wereld van vee en vlees dan veel nationale discussies. De OECD (OESO) heeft samen met ABS rond dit idee een geslaagd webinar gehouden voor Nederlandse stakeholders.
In het webinar werd duidelijk, dat de opgaven voor de voedselvoorziening letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend zijn. Dat betekent kwantitatief: het produceren van voldoende voeding, met name ook voor regio’s (continenten, zoals Afrika en Azië) met stijgende bevolkingen en een groeiende welvaart. Het geldt ook voor de kwalitatieve opgave. Het produceren van voeding, met oog voor het dier, voor het milieu en het klimaat en dus met een lage footprint. De balans tussen efficiency, verlaging van de footprint en innovatie zijn ook vanuit de FAO/OECD speerpunten om te kunnen blijven voldoen aan de VN doelen (SDG’s).
De OECD beschikt over veel cijfers en kent bij uitstek de internationale cijfers en trends, samengevat in een Agro Outlook. De samenwerking van OECD met ABS was en is erop gericht om die kennis te helpen ontsluiten; en met name ook voor Nederlandse stakeholders toegankelijker te helpen maken. Om zodoende meer kennis en informatie uit te wisselen en bij te dragen aan duurzame voedselproductie. ABS hoopt die verbinding, met de OECD en de stakeholders, een goed vervolg te geven.
Bron: Agribusiness Service BV